2017. január 14., szombat

AMY EWING - AZ ÉKKŐ

AMY EWING - AZ ÉKKŐ
SOROZAT: Az Ékkő #1
EREDETI CÍM: The Jewel (The Lone City 1)
KIADÓ: Maxim (2016)
OLDALSZÁM: 368
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

FÜLSZÖVEG: Az Ékkő egyenlő a gazdagsággal, a szépséggel és a hatalommal. De vannak lányok, akik számára nem jelent mást, csak a szolgaságot. 

Violet a Lápon született és nevelkedett, és genetikai adottságai képessé teszik rá, hogy ő hordja ki az Ékkő egyik előkelőségének gyermekét. A Tó Hercegnője egy aukción vette meg Violetet, aki hamar megtanulja az Ékkő csillogó felszíne alatt rejtőző brutális igazságot. El kell fogadnia a csúf valóságot, és meg kell próbálnia életben maradni.

Bevallom, már többször szerettem volna félretenni a disztópiákat. Mindig úgy érzem, hogy elég volt, de aztán csak sikerül rákapnom egy újabb történetre. Az Ékkővel már többször találkoztam, de az előbb említettek miatt igazán sosem néztem meg magamanak jobban, pedig a borítója is csodaszép. Azt gondoltam, hogy egy újabb Párválsztó sorozat lehet, köszönöm, nem. Végül valahol valaki írta, hogy mennyire tetszett neki ez a sztori, ami csak meggyőzött. Az Ékkővel pár nap alatt végeztem, jelenleg a második részt olvasom, A fehér rózsát.

Az Ékkőnek van egy különleges hangulata, nekem leginkább A szolgálólány meséje, Az éhezők viadala, és valóban nagyon picit a Párválasztó hangulatát adta, de semmiképpen sem másolta ezeket. És ami nagy megkönnyebbülés volt számomra, hogy szerencsére a YA regényekre jellemző szerelmi háromszög kimaradt. Ezért nem mellesleg rendkívül hálás vagyok, végre egy olyan sztori, amiben nem az a fő kérdés, hogy a világ mengmentése mellett melyik srácot válassza a főszereplő.

Szóval adott egy város, amely körökre van osztva, ezek a Láp, a Farm, a Füst, a Bank és a legbelső kör az Ékkő. Mivel a gazdag és fényűző Ékkőbeli nemesek nem képesek a gyermekek kihordására és megszülésére, ezért a Lápról hozatnak lányokat, akiknek nem mellesleg különleges képességeik is vannak, hogy ők szüljék meg gyermekeiket. Ők a Helyettesek, és Violet Lasting, Az Ékkő főszereplője is az.

Amikor a lányok felkészítése véget ér, akkor egy aukción kelnek el az Ékkő és a Bank jómódú hölgyei között. Violet az egyik legkapósabb a lányok között, és a város egyik alapító családjához, a Tó házához kerül. Violet, azaz az aukción kapott sorszáma alapján 197-es, látszólag beletörődött sorsába, és ugyan fél a megtermékenyítéstől, igyekszik úrnője elvárásainak megfelelően viselkedni, és cserébe a legnagyobb jómódban él a Tó házának kastélyában. Egészen addig, amíg meg nem ismerkedik Ashel, a kísérővel, valamint Lucien, az udvarhölgy meg nem keresi egy olyan ajánlattal, amit Violet képtelen visszautasítani... Többet nem árulok el, olvassátok el a regényt!

Összességében nagyon tetszett Az Ékkő, azt hiszem, hogy azoknak is elnyerheti a tetszését, akik hozzám hasonlóan már kezdenek ráunni a disztópiákra. A megszokottnál kicsit komolyabb és explicitebb politikai gondolatokat is olvashatunk a regényben, valamint egy olyan világgal ismertet meg minket, ami teljesen valóságos is lehet - kivéve persze a Helyettesek különleges képességeit, ami egy kis fantasy réteget is ad a könyvnek. Amit sajnáltam, hogy szinte semmit sem tudunk meg az előzményekről, hogy mégis mi alakította a várost olyanná, amilyen, remélem ez a következő részek egyikben majd kiderül.

A folytatás is megjelent, ahogy már írtam, A fehér rózsa címmel. Ajánlom mindkét kötet beszerzését, mert az első rész befejezése után biztosan rögtön folytatni szeretnétek majd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése